lokma-izmir-sokak-

İzmir’in Sokak Lezzetleri

Bir şehrin tarihi ve doğal güzellikleri ne kadar önemliyse, o şehrin sokak lezzetleri de en az o kadar önemli. Sonuçta sokak lezzetleri bir şehrin kültürünü yansıtır öyle değil mi? Hatta ilk kez gidilen bir şehri gezerken lokal insanların yediklerine içtiklerine dikkat edip, o lezzetleri keşfetmek gibisi yok.

Konu İzmir’in sokak lezzetlerine gelince, birbirinden leziz yiyeceklerin olduğunu baştan belirtelim. Hatta gelin beraber sizin için seçtiklerimize bakalım…

Boyoz

İzmir’de kahvaltı ve boyoz ayrılmaz ikili gibidir. İzmir ile özdeşleşmiş, hatta bir çeşit İzmir böreği diyebileceğimiz mayasız bir hamurdur boyoz. İzmir mutfağına 1400’lü yıllarda Sefarad Yahudileri tarafından getirilmiş. İspanyolca ‘bollos’ olarak yazılan ve İspanya, Meksika, Arjantin, Peru, Şili gibi ülkelerde de bulunan boyoz bizdekinden farklı olarak bu mutfaklarda şekerli olarak tüketilir.

İzmir’e boyozu sevdiren kişinin Boyozcu Avram Usta olduğunu söylenir. Kendine özgü bir lezzeti olan ve incecik yufkaların bir araya gelmesiyle oluşan boyoz neredeyse İzmir’in tüm simit tezgahlarında satılır. Yumurta ve İzmir tulumuyla uyum içinde olan boyozun en iyisini Alsancak Dostlar Fırını’nda yiyebilirsiniz, bizden söylemesi.

Söğüş

İzmir’in söğüşü bildiğimiz doğranmış domates ve salatalık değildir. İzmir’de söğüş kelle etinin haşlandıktan sonra soğutulup lavaş üzerine çeşitli baharatlar, domates, soğan ve maydanoz ile harmanlanmasıyla oluşur. İzmir’in en önemli sokak lezzetlerinden biri olan söğüşü İzmir tatiline geldiğinizde mutlaka tadın.

İzmir’de en iyi söğüşü; Kemeraltında Söğüşçü Ramazan’da ve Tarihi Hisarönü Söğüşcüsü’nde, Çeşme’de hem Ilıca’da hem de Alaçatı Çarşı içinde şubesi bulunan Söğüşçüm’de yiyebilirsiniz.

Lokma

İzmir kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan lokma; un, maya, su ve tuz ile hazırlanan hamurun sıvı yağda kızartılıp şerbetle tatlandırılmasıyla oluşan bir tatlıdır. “Adettendir” denilerek sünnet düğünleri, mevlüt, kandil gibi günlerin başlıca yiyeceği olan lokma, İzmir’de neredeyse her köşe başında dökülür ve hayır için yapılan bu tatlı tanıdık tanımadık sokaktan geçen herkesle paylaşılır. Para vermeye çalışmayın, bu güzel lezzetin tadını çıkartın.

Kokoreç

İzmir sokak lezzetleri denince dikkate alınması gereken bir diğer lezzet kokoreç olsa gerek. Hemen altını çizelim; İzmir’de kokoreç farklıdır. Bir kere yiyen bir daha ister. Nesi farklı derseniz; İzmir usulü kokoreç direk közden alınır. İnce ince kıyılmaz ve saçta ısıtılmaz. Dahası üzerine kimyon eklenir ve domates konulmaz.

Çamdibi semtindeki Asım Usta ve Karşıyaka‘da Baki Usta not alınması gereken isimlerdir, demedi demeyin.

Midye

Laf aramızda İzmirli midye dolmaya bayılır. Hatta yazın plajda ya da bahar aylarında iş çıkışında Kordon’da soğuk biranın yanında midye keyfi bir başka olur. Midyenin küçük olanı tercih edilir ve içine kuş üzümü, fıstık konulmaz. Bir oturuşta 40 tane yiyen de olur, bir tepsiyi kapatan da.

Çeşme ve Alaçatı plajlarında Midyeci Şakir’i görürseniz hiç tereddüt etmeden seslenin.

Şambali

Sokakta seyyar satıcıların yağlı kağıt üzerinde sattığı Şam usulü diye de bilinen, Şambali tatlısını görürseniz mutlaka tadın. İçinde un, yumurta ve yağ bulunmayan, irmikten yapılan, az şerbetle tatlandırılan, revaniye benzeyen bu tatlıya bayılacaksınız.

Yolunuz Kemeraltı Çarşısı’na düşerse, mutlaka Hisarönü Şambalı Tatlıcısı’na uğrayın. Bu işin piri o, bizden söylemesi.

Bu lezzetleri tatmak için İzmir otelleri ve Alsancak otellerine erken rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz.