alacati-evleri

Alaçatı’da Buraları Mutlaka Görün

Alaçatı’da buraları mutlaka gezin

İzmir’in incisi Çeşme’nin bir beldesi olan Alaçatı’da gezilecek, görülecek yerler saymakla bitmez. Nereden başlasak, nereleri gezsek derdine düşmemeniz için size ufak tiyolar verelim istedik.

İşte sizin için hazırladığımız HAY tavsiyeleri:

Alaçatı Evleri:

Alaçatı’nın dar, Arnavut kaldırımlı sokaklarında boylu boyunca cumbalı, iki katlı taş evler sıralanır. Çoğu 1850’li yıllarda Alaçatı’ya yerleşen Rumlar tarafından yapılan bu evlerde kullanılan taşların en önemli özelliği ise evin içini yazları serin, kışları sıcak tutması. Ayrıca göze çarpan bir başka özellik de pencerelerin veya kapıların mavi renge boyalı olması.

Günümüzde Alaçatı’nın kendine has mimarı dokusunun bozulmamasına oldukça özen gösterildiğinin, dahası kentsel sit ilan edildiğinin altını çizelim. Üstelik yeni yapılan evler geleneksel mimariye uygun şekilde inşa ediliyor.

Yel Değirmenleri:

Alaçatı’nın en eski yapılarından olan yel değirmenleri için Alaçatı Meydanı’nın sembolleridir diyebiliriz. Yanyana dizili bu 4 adet değirmen dönemlerinin teknoloji harikasıymış. Biliyorsunuz Alaçatı’nın rüzgarı meşhur. 1800’lü yıllarda da rüzgardan faydalanıp un öğütmek için bu yel değirmenlerinden faydalanmışlar.

Bu arada restore edilen yel değirmenlerinin altındaki çay bahçesinde soluklanabilirsiniz. Bizden söylemesi…

Alaçatı Pazar Yeri Camii ve Kilisesi:

Yapımına 1830’lu yıllarda başlanan ve 1874 yılında açılan bu Rum kilisesi, Cumhuriyet’in ilanından sonra camiye dönüştürülmüş. Adı da Pazar Yeri Camii olarak değiştirilmiş. Günümüzde bir tarafta Müslümanlar namaz kılarken, perde ile ayrılan kilise bölümünü de turistler ziyaret ediyor. Cuma namazında kalabalıktan dolayı camiye sığmayan cemaat, kilise tarafını da kullanabiliyor. Yani Pazar Yeri Camii için ‘Alaçatı’nın hoşgörü simgesi’ dersek yanlış olmaz.

Birkaç yıl önce yapılan restorasyon çalışması sırasında önemli dini resim, insan figürleri ve motiflere ulaşıldığını belirtelim. Ayrıca kilisenin avlusu deretaşlarından yapılma mozaiklerle süslü. Bu kültür mirası Alaçatı’nın en önemli simgelerinden biri. Alaçatı sokaklarını gezerken mutlaka önünden geçersiniz. Yeri gelmişken söyleyelim, caminin etrafına akşamları tezgahlar kuruluyor. Gezmeyi unutmayın.

Alaçatı Meydanı:

Alaçatı’nın lavanta kokulu dar sokaklarında dolaşırken, Alaçatı Meydanı’nda mola verebilirsiniz. Yanyana restoranların, kafelerin, dükkanların dizildiği bu meydan tam bir buluşma noktası. Özellikle yaz aylarında oldukça hareketli olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Alaçatı Pazarı:

Hiç kuşkusuz, Alaçatı Pazarı en az Alaçatı kadar ünlü. Doğrusu Cumartesi günü Alaçatı’da yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden birinin Alaçatı Pazarı’nı dolaşmak olduğunun altını çizelim. Hatta günü birlik Yunan Adaları’ndan pazara alışverişe gelenler oluyor. “Peki bu pazarda ne satılıyor?” diye soracak olursanız; yiyecek, içecek, kıyafet, ayakkabı, çanta, tabak, çanak, aksesuvar, kısaca ne ararsanız var. Bir de Alaçatı otlarının meşhur olduğunu duymuşsunuzdur. Pazarı gezerken radika, ısırgan out, sevketi bostan ve deniz börülcesi almayı unutmayın.

Hacı Memiş Camii:

1812 yılında Hacı Memiş Ağa tarafından yaptırılan bu tarihi cami Alaçatı’nın simgelerinden biridir. Buraya kadar gelmişken, görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.